ВъпросХ: Какво е мнението Ви за протестите, както и за проучванията и добива на шистов газ?

Share

amritta2009_4

Време е за нов въпрос от рубриката "ВъпросХ". Авторът на отговора, събрал най-много положителни гласове, ще получи награда от екипа на ВотХикс. Аргументите трябва да са с дължина до 800 символа.

Тази седмица Ви питаме:  Какво е мнението Ви за протестите, както и за проучванията и добива на шистов газ?

Част от въпросите около които може да изградите своите аргументи са следните:

1.  Сега използваните технологии за добив на енергоносители повече вреди ли носят на обществото и природата?

2.  Има ли човешка дейност, която не носи никакви вреда на природата?

3.  Сещате ли се за някой природен ресурс, който човешкото действие е изчерпал?

4.  За да стоим на топло, колко природни ресурси сме готови да жертваме?

5.  По-добре ли е диктатор, който да гарантира правилните пропорции природа/потребление, или е по-добре решения в среда на конкуренция?

А наградата е бутилка от бутиковото вино AMRITTA на винарско имение ДРАГОМИР.

Коментари  

0 # AU 2012-01-17 11:29
ТЕЦ-овете е процентно най-големият замърсител с въглероден диоксид. От друга страна масово навлезлите в последните 30 г. ВЕЦ, фотоволтаичните инсталации и вятърни турбини въпреки някои свои минуси предоставят един почти природо съобразен метод за добиване на енергия, който ако не оптимален поне е съобразен с някво отношение към средата, която ни заобикаля и от която зависим.

Има човешка дейност която има за цел да въстанови или запази природата от вече нанесените и вреди. Дейност която сама по себе си има за цел експлоатиране на природата на индустриално или „макроикономиче ско” ниво, не може да не е за сметка на средата която експлоатира.
Отговор | Цитиране | Цитиране

0 # Атанас Георгиев 2012-01-17 12:35
Статия за шистовия газ: http://www.europeanenergyreview.eu/site/pagina.php?id=3178

Всяка индустриална технология крие рискове, като това важи и за конвенционалния добив на нефт и газ, и за АЕЦ, и за други технологии. Вярвам, че в България няма да се приложат технологии за проучване и добив от 60-те години, така че и рисковете следва да са по-управляеми. Всичко е въпрос на баланс - искаш ли да поемеш риск с очакване за определена възвращаемост. Тук най-много трябва да се слуша гласът на живеещите в съответните региони. На второ място - да се направи ОВОС и каквито още експертизи е необходимо. И, разбира се, да се прецени дали печалбата от такъв добив си струва.

0 # Атанас Георгиев 2012-01-17 12:36
И още нещо (не се побра по-горе:)

Шистовият газ не ни помага нито за енергийната сигурност, нито за енергийната независимост през следващите ~5 години. В този период единствените реални алтернативи за подобряване на сигурността и независимостта са бързо изграждане на интерконекторит е с Гърция, Сърбия, Румъния и Турция. Шистовият газ трябва да се разглежда като алтернатива, но по-важни в момента са краткосрочните решения за енергийната ни сигурност.

0 # Ро 2012-01-17 12:38
В момента почти с всяко наше действие замърсяваме природата безвъзвратно! Хора като Жак Фреско и Роксан Медоу доказват постоянно, че има и други начини! Самоподдържащи се градове, енергийна ефективност, управление на природните ресурси и модерна автоматизация, са само част от темите, които разискват Жак и Роксан на семинарите и лекциите, които провеждат. Те са страхотен пример н къде би могъл да отиде Света, ако помислим малко и за другите, не само за себе си!Има много човешки дейности, които биха могли да не носят никаква вреда! Въпроса обаче не е само в хората, а и в създадените навици и културни ценности, които са остарели!

0 # Ро 2012-01-17 12:41
Не може във век с такива технологии, ние все още да ползваме монетарна система, при положение, че племена като тараумарите (рарамурите), ни доказват в наши дни, как може да се живее без болести и замърсяване на природата! Хората, които защитават природата не са хора отричащи бъдещето, развитието и технологиите!Вс ички ние, които искаме да опазим природата сме хората, които най-много искаме технологиите да вървят с пълна сила и да не спират, но не искаме цената, която плащаме за дадени технологии да е здравето ни и животът ни.Аз съм само на 22 и вече знам, че Света е в голяма беда, хората са много заспали и продължават да бъдат роби на остаряла система.

0 # Ро 2012-01-17 12:43
Може би в миналото системата, която ни движи сега е била добра за времето си, но за днешните дни е остаряла и ни вреди! Самите ние вредим с всичко възможно, само защото ни е страх да видим, че имаме избор и че можем да обърнем страницата! Ние жертваме всичките си природни ресурси, но мен са ме учили че те са възобновяеми, само че дали след замърсяването на всички подпочвени води с химикали, ще успеем да възстановим водите си? Отговора е "НЕ".След всичките тези замърсявания сладката, чиста вода, става все по-малко, а ние вкарваме все по-замърсяващи технологии! Както казах Фреско и тараумарите са само един от многобройните примери, че имаме избор, просто все още спим.

0 # Ро 2012-01-17 12:45
За всички които не познават племето на тараумарите ще кажа само, че в този век на замърсявания, да има племе, което не боледува, което тича с огромна скорост, което пие безвредна ракия, което не яде мазнини, при което средната възраст на живот е 90 години е нещо изумителн и ние само трябва да се учим от хора като тях. Вместо това обаче наркокартели се опитват да направят роби, това уникално племе, за да създават наркотици, с които да се трови всеки жив човек. Тараумарите нямат думи за омраза, завист и лицемерие, те нямат дори и думи за ПАРИ и монетарна система.Те живеят по метода на споделянето и те са най-жизнените хора, които можем да видим.

0 # Ро 2012-01-17 12:45
Жалко е, че такива хора съществуват днес, а последствията от това което правим, рано или късно ще стигнат и до тях! Не стига, че ние сме толкова отровени и безжизнени, ами тровим и всичко здраво и читаво, от едната ни глупост!

0 # Питащият 2012-01-17 13:38
С лявото око ли да погледна на протестите или с дясното, с левият или десният крак да тръгна към отговора? Според мен решението на проблема е мораториум за 10-15 години както върху добива на шистов газ, така и върху строежа на нови ядрени мощности и концентрация върху възобновяемите източници на енергия, енергоспестяван ето, диверсификация на доставките , либерализация на пазара.

0 # Georgi Stoeff 2012-01-17 13:39
Благодарим за активността и коментарите! Но моля да се съобразявате с ограничението от 700 знака - умишлено го сложихме :)

0 # Валентина Стоева 2012-01-18 09:10
Аз не знам какво е шистов газ, но знам, че някакви хора протестират. Мисля, че протестират повече от нямане какво да правят- предполагам, че повечето протестиращи нямат знание за щистовия газ. Може би чрез протестите хората запълват дупката от социални контакти.

А по отношение на използването на природните ресурси- мисля, че човечеството е много недоразвито.Ние не използваме дори и 1% от енергията и богатствотона един мощен източник на Енергия- какъвто източник е Слънцето.
Развитието на науката,на знанието, ще донесе безвредната технология за използването на природните ресурси както за природата така и за обществото.

0 # Светозар 2012-01-18 15:47
Когато нещо не се знае със сигурност-бъл-гаринът е против.Гогато е сигурно пък няма печалба,последе н си на опашката. А българи-нът най-много от всичко иска да спечели, да не изпусне келепира и да не се опари.И да иска гаранции от арменския поп, Обама и естествено, Бойко Борисов.(макар, че не му вярва)Българска народопсихологи я!!!

0 # небесен дракон 2012-01-23 09:08
Откак намаляхме с 2 милиона природата ни стана по чиста Казаха че след 50 години ще сме 5 милиона . Значи природата ни съвсем ще се почисти а и шистов газ няма да ни трябва защото имаме енергийни ресурси за 5 мил. Също така казаха ,че у нас след 50 г ще бъде по топло Това особено ще устройва половината от тези 5 милиона с определен цвят на кожата .Така че протестиращите бяха за едно мъдро решение И правителството се вслуша . .

0 # Пламен 2012-01-24 19:16
Хубаво би било България да търси алтернативни източници на суровини като шистовия газ, но не на всяка цена. Само ако няма риск за хората и околната страна аз съм за проучванията. Трябва да се опитаме максимално да се еманципиране от чужди влияния в сферата на енергетиката, така както го прави Полша.

Добави коментар

Защитен код
Обнови

Автор: Вот Хикс Filed Under:
Начало - Новини
Печат ПДФ